Chemia: Arkusz z chemii rozszerzonej marzec 2021 - Sacharoza – cukier dobrze rozpuszczalny w wodzie

Chemia: Arkusz z chemii rozszerzonej marzec 2021 - Sacharoza – cukier dobrze rozpuszczalny w wodzie

Sacharoza – cukier dobrze rozpuszczalny w wodzie

Arkusz z chemii rozszerzonej marzec 2021

Wróć do listy

Sacharoza dobrze rozpuszcza się w wodzie, a jej rozpuszczalność w dużym stopniu zależy od temperatury.
Przygotowano nasycony wodny roztwór sacharozy w temperaturze 80 °C. Następnie ochłodzono go do temperatury 20 °C i stwierdzono, że wykrystalizowało 1590 g sacharozy, a roztwór, który pozostał po krystalizacji, miał masę 3040 g.

Oblicz rozpuszczalność sacharozy (w gramach na 100 gramów wody) w temperaturze 80 °C, jeśli w temperaturze 20 °C jest ona równa 204 g na 100 g wody.

Sacharoza – cukier dobrze rozpuszczalny w wodzie

Arkusz z chemii rozszerzonej marzec 2021

Wróć do listy

Sacharoza dobrze rozpuszcza się w wodzie, a jej rozpuszczalność w dużym stopniu zależy od temperatury.
Przygotowano nasycony wodny roztwór sacharozy w temperaturze 80 °C. Następnie ochłodzono go do temperatury 20 °C i stwierdzono, że wykrystalizowało 1590 g sacharozy, a roztwór, który pozostał po krystalizacji, miał masę 3040 g.

Oblicz rozpuszczalność sacharozy (w gramach na 100 gramów wody) w temperaturze 80 °C, jeśli w temperaturze 20 °C jest ona równa 204 g na 100 g wody.