Chemia: Arkusz maturalny z chemii podstawowej maj 2005 - Źródło tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych.

Źródło tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych.

Arkusz maturalny z chemii podstawowej maj 2005

Wróć do listy

(…) Przekonanie, że należy unikać wszelkich tłuszczw, w dużym stopniu wynikało z obserwacji społeczeństw bogatych krajw zachodnich, gdzie ich spożycie jest znaczne i odnotowuje się dużą zapadalność na chorobę wieńcową. Jednak zależność ta dotyczy jedynie tłuszczw nasyconych. W społeczeństwach, w ktrych konsumuje się stosunkowo dużo tłuszczw jedno- i wielonienasyconych, na tę chorobę zapada z reguły mniej osb. Na przykład tradycyjna dieta Kreteńczykw zawiera duże ilości oliwy (będącej bogatym źrdłem tłuszczw jednonienasyconych) i ryb (bogatych w tłuszcze wielonienasycone). (…)

Czasopismo Świat nauki WSiP, nr 3 marzec 2003, s.46, 47.

Dokonaj analizy tego tekstu oraz

• wymień jeden produkt spożywczy będący źródłem tłuszczów jednonienasyconych i jeden produkt spożywczy będący źródłem tłuszczw wielonienasyconych,

• podaj nazwę przykładowego tłuszczu (jedno- lub wielonienasyconego), ktrego spożycie nie powoduje zwiększonej zapadalności na chorobę wieńcową.

Produkt spożywczy będący źródłem tłuszczów jednonienasyconych:

Produkt spożywczy będący źródłem tłuszczów wielonienasyconych:

Nazwa tłuszczu: ……………………………………………………………………………………………………………